Οι Εύζωνες είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού Στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, μετά τον αναγραμματισμό που σημειώθηκε του ονόματος «στολιάδες» από τη στολή που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας που έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.

Με ιστορικά στοιχεία, όπως τα παραπάνω και ότι η λέξη Ευζωνες σημαίνει καλά ζωσμένους άντρες (από το ευ + ζώνες), το πρακτορείο Reuters ακολουθεί κατά.... πόδας αυτό το «κόσμημα του Ελληνικού Στρατού», όπως τους χαρακτηρίζει τους Ευζωνες, σε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα χωρίς τις τουριστικές γραφικές ίσως, πινελιές. Το κείμενο επικεντρώνεται στο ρόλο των ευζωνικών ταγμάτων στο ότι εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα και ότι καλούνται να παραμένουν εντελώς ακίνητοι κατά τη διάρκεια φύλαξης του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη.

«Είναι αρκετά σουρεαλιστικό να τους παρακολουθείς να παραμένουν σε ακινησία ενώ γύρω τους μπορεί να διεξάγονται σφοδρά επεισόδια ή όταν μικρά παιδιά τους παρενοχλούν με τσιμπήματα για να διαπιστώσουν αν είναι ζωντανοί », παρατηρεί ο δημοσιογράφος όπως και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι εύζωνες επιλέγονται, με βάση τα εξής, μεταξύ άλλων, κριτήρια: ύψος 1,88 και άνω, άριστη σωματική διάπλαση και άριστη επίσης ψυχοπνευματική κατάσταση.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στην ιδιαίτερη ενδυμασία τους που αποτελείται από την παγκοσμίως γνωστή φουστανέλα. Για παράδειγμα, σημειώνεται ότι ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400. Παρόλ' αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνες, σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες.